Vi trenger å snakke mer sammen !

Forskning viser at kun 8 minutter på telefonen med en du bryr deg om, kan ha en betydelig effekt på både relasjonen og den psykiske helsa.

Verdensdagen for psykisk helse 10.10.2024

Forskningen er krystallklar. Vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner. Ingen andre faktorer spiller en like stor rolle for vår livskvalitet som hvor tilfredse vi er med relasjonene våre. Og det er alt for mange i dag som ikke er tilfredse. Vi undervurderer ofte hvor mye det kan bety at vi tar kontakt, selv bare for å sjekke innom.

Regelmessig kontakt kan senke terskelen for å lufte vanskelige tanker og følelser, som kan gjøre det lettere å fange opp når du selv eller noen andre trenger hjelp og støtte. Å prate med noen som kjenner og forstår oss, øker også motivasjonen for å finne veien videre i det som er vanskelig.

Langt flere enn før sier at de aldri bruker telefonen til å ringe. Størst endring er det hos de mellom 20-24 hvor det, på bare fem år, er 18 prosent færre som sier at de aldri ringer andre.

I et stadig mer meldingsbasert samfunn, så er det mye viktig kommunikasjon vi går glipp av når vi verken ser eller hører hverandre. Vi overvurderer også hvor gode vi er til å tolke hverandre på tekstmeldinger.

I år oppfordrer kampanjen til at vi tar opp telefonen og ringer. Å høre stemmen til en vi er glad i, gjør mye mer for oss enn det vi tror.

Veldig mange av disse viktige relasjonene blir til allerede i barnehager, skoler og SFO. Vi i Helse- og miljøtilsyn Salten fortsetter vårt arbeid med sosialt miljø i barnehage og skole i våre eierkommuner. Vi har inkludert SFO som en del av dette arbeidet. Vårt fokus er skolenes og barnehagenes systematiske arbeid for å skape trygge og gode miljø for alle barn.

Råd for aktiv lytting:

Kilder:

Verdensdagen for psykisk helse

Forrige
Forrige

På tide å planlegge radonmåling

Neste
Neste

Solkrem – falsk trygghet?