Radon


Radon er en naturlig, radioaktiv gass uten farge, lukt eller smak. Den dannes fra nedbryting av radium, et grunnstoff som forekommer naturlig i små mengder i de fleste bergarter og jord. De høyeste konsentrasjoner av radon finner vi i områder med alunskifer, granitter, pegmatitter og løsmasser eller morenegrunn. Radongass har liten evne til å binde seg til faste stoffer, og kan derfor komme ut i luften vi puster i.

Illustrasjon: Puumba (original fra Greg Robson) fra Creative Commons

Radon i inneluft

Hovedkilden til radon i norske boliger er byggegrunnen. Radon trenger inn i bygg gjennom utettheter i konstruksjonen som er i kontakt med byggegrunnen, f.eks via sprekker i sålekonstruksjon og grunnmur, rundt rørgjennomføringer, sluk og lignende. De høyeste verdiene opptrer derfor i laveste etasje, og radonkonsentrasjonen avtar med høyde over bakkenivå.

Helserisiko

Radon gir økt risiko for utvikling av lungekreft. I følge Verdens helseorganisasjon er radon den viktigste årsak til utvikling av lungekreft etter aktiv røyking. Gassen representerer først en helserisiko når den blir konsentrert i inneluft. Risikoen for å utvikle lungekreft er avhengig av radonkonsentrasjon, men også av oppholdstid. Det er først ved eksponering over flere år at det er snakk om noen økning i risiko. Av denne grunn er det kun resultater fra målinger i daglig benyttede oppholdsrom, gjerne stue og soverom, som er relevante.

Måling av radon

Det er ikke mulig å fastslå radonkonsentrasjonen i en bolig uten at det foretas måling. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhetanbefaler derfor alle boligeiere å foreta en måling av radon. Måling med sporfilm vurderes som den absolutt beste for måling av radon.

Tiltaksnivå

Anbefalt tiltaksnivå for radon i inneluft er 100 Bq/m3. Tiltaksgrensen defineres ikke som en trygg grense, men en grense hvor tiltak alltid bør iverksettes. Bygningsmessig utførelse skal sikre at mennesker som oppholder seg i et byggverk ikke eksponeres for radonkonsentrasjoner i inneluft som kan gi forhøyet risiko for helseskader, og nye boliger bør konstrueres slik at radonverdien blir lavest mulig. Maksimal grenseverdi er 200 Bq/m3, en verdi som alle oppholdsrom i bygninger bør tilfredsstille. 

Skoler og barnehager

Skoler og barnehager skal ha kartlagt radonnivå. Radonreduserende tiltak må iverksettes dersom radonnivå overstiger 100 Bq/m3(tiltaksgrense).  

Måling av radon i egen bolig

I egen bolig er det frivillig å kartlegge radonnivå og gjøre tiltak. Men utleieenheter skal være testet , og tiltak må iverksettes ved overskridelse. 

  • Kontakt firma som tilbyr måling av radon. Ferdig oversikt over firma finnes ikke lengre på nett. Søk i telefonkatalog på nett eller søk i google, eventuelt kontakt oss for bistand. 

  • Bestill sporfilmbokser for måling i minimum to oppholdsrom. Se ellers måleprosedyre  laget av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet: måling av radon i boliger

  • Målinger bør gjennomføres i perioden mellom oktober og april.

  • Du mottar sporfilmer som postforsendelse. Retningslinjer følger vedlagt.

  • Måleperiode er minimum to måneder.

  • Returner sporfilmboksene til laboratorium for analyse.

  • Du mottar måleresultatet etter noen uker.

Undersøkelse privatboliger 

I 2009-2010 ble det gjennomført undersøkelser i privatboliger i 8 kommuner( Beiarn, Bodø, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Røst, Steigen,Sørfold). Rapport finner du her: Radonkartlegging Salten 2009-2010.

Ytterligere informasjon, blant annet om krav og måleprosedyre,  finner du på Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sin hjemmeside 

Foto: CKristiansen fra Creative Commons