Inneklima


Inneklima omfatter luft, ventilasjon, fukt, muggsopp, lys, temperatur, støy og røyking i virksomhetene.

Utvendig ventilasjonsanlegg

Ventilasjon

Med stadig tettere bygg har behovet for mekanisk ventilasjon økt. I rom der det er høy personbelastning (for eksempel i barnehager og skoler) vil et høyt CO2-nivå indikere at luftskiftet (ventilasjonen) er for dårlig i forhold til antall personer i rommet. CO2 gir i seg selv ikke helseskader (unntatt ved meget høye konsentrasjoner), men er en mye brukt indikator for dårlig luftkvalitet. Et høyt CO2-nivå medfører ofte at personer opplever luften som tung og ufrisk, og at den har et høyt luktnivå. Anbefalt maksimumsverdi: 1000 ppm. 

Nærbilde av fukt på murvegg

Fukt og muggsopp

Muggsopper finnes naturlig i uteluft. Mengde og artssammensetting varierer med årstid, værforhold og omgivelser.

Høy fuktighet inne i kombinasjon med kalde vindusflater og dårlig isolerte yttervegger kan gi kondens på disse flatene. Spesielt utsatt er veggflater bak skap, kommoder og lignende som er plassert på yttervegg. Siden de står helt inntil veggen kommer det ikke til noen luftsirkulasjon som bidrar til opptørking av kondens på ytterveggen. Bad og våtrom er særlig utsatt for fukt og den viktigste faktoren er varigheten av forhøyet luftfuktighet. I godt ventilerte bad vil derfor problemet være relativt lite. Kondensavsetting på vannrør kan også representere et problem over tid. Det skal ikke forekomme vekst av muggsopp noe sted innendørs.  

Vekst av muggsopp på fuktige flater eller i fuktig materiale innendørs er en vanlig årsak til inneklimaproblemer av ulike slag. Muggsopp kan produsere store mengder sporer som frigjøres til omgivelsene. Sporene er organisk støv som kan pustes inn og deponeres på slimhinner i luftveiene. Stadig eksponering kan gi risiko for utvikling av allergiske reaksjoner, irritasjon i halsen, tretthet, konsentrasjonsproblemer, hodepine og luftveisinfeksjoner.

Nærbilde av temperaturmåler inne

Temperatur

HMTS legger «Anbefalte faglige normer for inneklima» fra Folkehelseinstituttet til grunn, når vi gjør vurderinger av inneklimaet i eksempelvis barnehager og skoler. I følge disse normene (s.33-34) er innendørs temperatur mellom 20-24°C ansett som akseptabelt. Samtidig er det kommentert at temperaturen innendørs ikke bør overstige 22°C i fyringssesongen.

Når vi utfører inneklimamålinger, ser vi ofte at mange personer opplever innelufta som «tung» eller «ufrisk» hvis temperaturen ligger rundt 24°C – og i hvert fall hvis temperaturen er høyere enn dette. På den andre siden oppleves byggene ofte som kalde hvis temperaturen ligger på 20°C, eller lavere. 

Hvit pendellampe med turkis bakgrunn

Lys

God belysning vil si naturlig eller kunstig belysning som hindrer unødig belastning av synet, gir minimal blending og tilfredsstillende sikkerhet mot ulykker. I tillegg til lysstyrke bør fargesammensetningen av lyset vurderes. Rom i offentlige lokaler skal ha tilstrekkelig belysning og ev tilgang til dagslys til de aktivitetene lokalene skal brukes til. F. eks. er det i de fleste tilfeller uakseptabelt med rom for varig opphold (f.eks. undervisningsrom) i kjellerlokaler med liten eller ingen vindusflate.

Illustrasjon av lydbølger

Lyd / støy

HMTS legger NS8175 til grunn, når vi gjør vurderinger av lydmiljø innendørs i bygninger. Som oftest er det skole- eller barnehagebygg vi gjør vurderinger av lydmiljøet i. NS8175 har normverdier for lydnivå fra tekniske installasjoner (eksempelvis ventilasjonsstøy), akustikk/etterklangstid, lydgjennomgang fra ett rom til et annet, trinnlyd som forplanter seg mellom etasjer, m.m.
Vi har en egen side om støy her: Støy, vibrasjoner og lydforhold

Radonmålere

Radon

Radon er en usynlig og luktfri radioaktiv gass. Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Det er kun ved å utføre målinger at man kan få vite hvor mye radongass som finnes i et bygg.  Strålevernforskriften stiller krav med grenser for radon i utleieboliger, skoler og barnehager. Se mer på info om stråling.

Hånd med sigarett som ryker

Røyking

Røyking reguleres av lov om vern mot tobakkskader (Røykeloven).